miercuri, 5 februarie 2020

TR: A bout de souffle... Aventurile Printului Popesco




De : Magiru Ion <magiru_ion@hotmail.com>
Envoyé : mercredi 5 février 2020 01:50
À : magiru_ion.ancamaria@blogger.com <magiru_ion.ancamaria@blogger.com>
Objet : TR: A bout de souffle... Aventurile Printului Popesco




De : Magiru Ion <magiru_ion@hotmail.com>
Envoyé : mercredi 5 février 2020 01:32
À : magiru_ion.constanta@blogger.com <magiru_ion.constanta@blogger.com>
Objet : TR: A bout de souffle... Aventurile Printului Popesco




De : Magiru Ion <magiru_ion@hotmail.com>
Envoyé : vendredi 9 février 2018 20:51
À : vlad1952@gmail.com <vlad1952@gmail.com>
Objet : A bout de souffle... Aventurile Printului Popesco





De : Magiru Ion <magiru_ion@hotmail.com>
Envoyé : vendredi 9 février 2018 20:50
Objet : A bout de souffle... Aventurile Printului Popesco

1-1-2. Jean-Pierre Melville alias Parvulesco / 3. Alexandr Dughin /  4. Putin- tarul post comunist 
Recitind cartea de memorii a Monicai Lovinescu, La apa Vavilonului, Humanitas, 2010, la pagina 2017 dau peste urmatorul paragraf:
"Pe scriitorul celebru din filmul lui Jean-Luc Godard, A bout de ouffle (1960) il cheama, nu  intamplator, Parvulesco."
In film apare, intradevar, o secventa cu interviul unui scriitor numit Parvulesco, acordat unor ziaristi, la Orly. Personalul este interpretat de Jean-Pierre Melvillle (celebrul regizor si scenarist din anii 1950-1960).

Cine a fost acest Jean Parvulesco?

S-a nascut in Romania, in 1929, de unde fuge, pentru a scapa de comunism, in 1947, trecand Dunarea inot. Arestat si internat in lagar, evadeaza si ajunge in Austria, apoi la Paris, in 1949. Frecventeaza, neregulat, cursuri de filosofie la Sorbona. Duce o viata boema frecventand mediile eterogene ale emigrantilor romani dar si pe cele ale unor intelectuali de marca francezi, pe care ii incanta cu faconda lui abisala si cu paradoxurile sale (care ii placeau  si lui Cioran): "Ma plus grande ambition dans la vie est de devenir immortel et puis  mourir". Monica Lovinescu ii face un portret amuzant in volumul de memorii La apa Vavilonului (pp.2013-223), descriindu-l ca pe un tip bizar si amuzant (semi-impostor, farceur, cu inclinatii extremiste in registrul provocarilor canular)  
Citez:
"In galeria de personaje excentrice (...) un loc aparte  il detinea Parvulescu, denumit (de noi) Printul, deoarece, prin toate hotelurile prin care trecea, se inscria in registru drept le Prince Popesco. Nu pentru a se inobila ci dintrun motiv tactic. Cum nu avea niciodata bani sa-si plateasca hotelul, cerea o camera la parter, pretinzand ca nu suporta etajele, nici ascensorul. Apoi, dupa un timp, fugea cu valiza lui cu tot pe fereastra Cine sa-l gaseasca in tot Parisul pe un print, pe deasupra si Popesco? (Monica Lovinescu, La apa Vavilonului, Humanitas, 2010,  p.  213)
Acest  parazit  simpatic era insa si un ganditor cu fulguratii mistice, in  traditia guénoniana.  Relationa cu Heidegger, Evola, Eliade, Ezra Pound.  Din 1979 pana in 2010, anul mortii, a publicat 35 de carti in franceza.

Politic, Parvulescu a avut multa vreme  contacte oculte cu organizatii extremiste gen OAS,  cu fosti fascisti emigrati in Spania, cu tot soiul de "revolutionari ezoterici". Ulterior avea sa se raliaza Noii drepte, pe linia filonului  ezoterico-politic al "panteismului teluric"  eurasiatic.

Si acum surpriza... . In 2010, publicistul de extrema dreapa nationalist-ortodoxista George Roncea ii face un necrolog bombastic lui Jean Parvulescu sub titlul "A murit geopoliticianul  mistic romana Jean Parvulescu, nasul Nasilor lui Putin, unul dintre marile genii ignorate  ale Romaniei (Blogul personal intitulat Un dac la Bucuresti)
Citez:
"Foarte putin cunoscut in Romania, filosoful mistic Jean Parvulescu (Parvulesco in Franta), nascut in 1929, conspirator si contra-conspirator, a murit, ieri, la Paris. Anuntul a fost facut de geopoliticianul rus Alexandr Dughin, cu care intemeiase o legatura de maestru-ucenic (vezi mai jos un studiu despre "Galaxia GRU"). Conform marturiilor lui Dughin, intarite de Parvulescu in convorbirile pe care am avut privilegiul sa le am cu el, romanul nostru este "nasul" gruparii de tineret a lui Putin "Nashii" ("Ai nostri"), ca autor al conceptului (in opozitie cu "Ei"), pus in practica in Rusia de geopoliticianul rus."

Geostrategul bidon al  lui Putin, Alexandr Dughin, se recunoaste, intradevar, drept ucenic si continuator ideatic al lui  Parvulescu (vezi Alexandre Douguine, La grande guerre  des continents, Avatars éditions, 2006.
Parvulescu publicase, cu un un an inainte, un volum intitulat Vladimir Poutine et l'Eurasie, Amis de la culture europeenne, Paris, 2005.

Asadar simpaticul si amuzantul Prince Popesco a ajuns sa figureze ca guru in prapastioasa scoala de gandire dughinisto-putinista. Monica Lovinescu se rasuceste in mormant.
Ion
5. Monica Lovinescu, La apa Vavilonului, Humanitas, 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu