duminică, 12 ianuarie 2020

Et Dieu créa la femme...



“DOSSIER PHOTO : « LES BEAUTÉS DE L’ÂGE D’OR D’HOLLYWOOD »”

Lauren Bacall (/bəˈkɔːl/, born Betty Joan Perske; September
According to Bacall, her mother emigrated from Iași 16, 1924 – August 12, 2014)
===================================================================
Revelatie a anilor ‘40 cand se impune, alaturi de Humphrey Bogart, in roluri de femeie fatala insolenta, provocatoare, stralucitoare si insolenta. In ciuda talentului incontestabil,  a unei puternice personalitati si  a unei sustinute activitati ulterioare (film, teatru, televiziune), numele ei ramane legat mai ales de acea etapa de inceput.Volum autobiografic: “By my self (Prin mine insami,1979).
(C. Corciovescu, B. Rapeanu, Dictionar de cinema,Univers Enc., 1997)




BETTE DAVIS :
Belle à croquer à ses débuts, moins glamour par la suite, elle fera partie des stars qui libèreront les actrices de l’emprise des contrats de studio. Une femme à poigne et une immense comédienne.





Se impune drept unul din marile staruri holywoodiene ale anilor ’30-’40, in ciuda unui fizic mai putin atragator si lipsit de “glamour”-ul obligatoriu oricarei vedete a epocii.  Interpreteaza roluri de femeie inteligenta, voluntara si emancipata,  care infrunta barbatul  cu o noua independenta, reusind adesea sa-l domine. Varietatea extinsei sale filmografii (109 filme in 58 de ani) se datoreaza usurintei cu  care penduleaza intre bine si rau, nevinovatie si culpabilitate, adevar si minciuna, neprihanire si perversitate.
(C. Corciovescu, B. Rapeanu, Dictionar de cinema,Univers Enc., 1997)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu