vineri, 14 februarie 2020

Romanul picaresc transpus cinematografic


ROMAN PICARESC / CINEMA




















Romanul picaresc, aparut pentru prima data in Spania secolului al XVI-lea, are la baza povestirea autobiografica a vietii unui erou de extractie modesta  dar inzestrat cu calitati remarcabile(dublate de o lipsa de scrupule funciara) care il ajuta sa treaca cu bine prin aventuri pitoresti si extravagante. Episoadele narative abundente unite adesea prin tehnici ingenioase de aglutinare diegetica  sunt tot atatea pretexte de a prezenta tablouri de epoca si scene de moravuri amuzante si instructive. Relatari de calatorie, galerii de caractere variate si interesante prospectiuni sociologice, romanele picaresti au constituit nu doar o lectura pasionanta pentru cititorii secolelor XVI-XIX dar si o materie prima pentru scenaristii si regizorii secolului XX.  



Literatura

Lesage, Gil Blas de Santillane (1715-1735)

Daniel Defoe,  Moll Flanders (1722)
   
Marivaux, Taranul parvenit (1735)

Henry Fielding, Tom Jones (1749)

Jean Potocki,  Manuscris gasit la Saragosa (1797-1815)

William M. Thackeray, Barry Lyndon (1844)

Film

Les Aventures de Gil Blas de Santillane, film francez regizat de René Jolivet in 1955 dupa romanul lui Alain-René Lesage.


The Amorous Adventures of Moll Flanders, film istoric britanic regizat de Terence Young dupa romanul lui Daniel Defoe.

Le paysan parvenu, adaptare pentru televiziune realizata de regizorul francez  René Lucot in 1960.

Tom Jones este un film britanic de comedie din 1963, regizat și co-produs de Tony Richardson.
Rolurile principale au fost interpretate de actorii Albert Finney, Susannah York și Hugh Griffith. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film. Scenariul este scris de John Osborne după romanul Tom Jones (1749) de Henry Fielding.

Le Manuscrit trouvé à Saragosse (Rękopis znaleziony w Saragossie) este un film polonez regizat de  Wojciech Has sorti en 1965  cu un scenariu de Tadeusz Kwiatkowski dupa romanul Manuscrit trouvé à Saragosse de Jan Potocki.

Barry Lyndon, film din 1975 scris si regizat de Stanley Kubrick dupa romanul lui William Makepeace Thackeray, The Luck of Barry Lyndon.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu