duminică, 26 ianuarie 2020

HENRY JAMES (1843-1916) un scriitor hiper-vizualizat



Adaptari ecranizate (film+TV)

Majoritatea sunt in lb.engleza, dar exista si adaptari in franceza (13), spaniola (7), germana (5), portugheza (1), sarbo-croata (1), suedeza (1).

 ============================================
The Turn of the Screw (O coarda prea intinsa) (28 ecranizari)
The Aspern Papers (Documentele Aspern) (17)
Washington Square (Piata Washington) (8), sub titlul The Heiress (Mostenitoarea) (6), sub titlul Victoria (1)
The Wings of the Dove (Aripile porumbitei) (9)
The Bostonians (Bostonienii) (4)
Daisy Miller (4)
The Sense of the Past (Sentimentul trecutului) (4)
The Ambassadors (Ambasadorii) (3)
The Portrait of a Lady (Portretul unei doamne) (3)
The American (Americanul) (3)
What Maisie Knew (Ce stia Maisie) (3)
The Golden Bowl (Potirul de aur) (2)
========================================================================














Biografie

1843 – Se naște la New York, într-o familie înstărită din Washington Square. Este fiul unor intelectuali, Henry James – tatăl și Mary Robertson Walsh. A urmat o educație particulară, unde accentul s-a pus pe literatură și studiul limbilor străine.
1854 - 1860 – Călătorește mult, împreună cu familia în Germania, Franța, Italia. La întoarcerea din Europa, familia James se stabilește la Newport, unde cei doi frați Henry și William, iau lecții de desen și pictură.
1862 – Se înscrie și frecventează Universitatea Harward, în vederea studierii Dreptului, dar se reorientează către studierea literaturii. Are loc debutul publicistic a lui Henry James în „North American Review” cu un articol de critică literară și cu o proză scurtă „Tragedia unei greșeli”, publicată în „The Continental Monthly”.
1870 – Locuiește mai mult timp la Florența și Roma, după care se întoarce la Cambridge.
1875 – Revine în Europa și se stabilește o perioadă la Paris, unde îi va cunoaște și va lega prietenii cu Turgheniev, Flaubert, Zola, Maupassant, Daudet. Un an mai târziu se mută la Londra, unde se va stabili definitiv.
1882 – Se reîntoarce în America, odată cu moartea părinților lui, dar în anii care urmează călătorește în Europa, în Franța, Elveția, Italia și Anglia.
1889 - 1915 – Se refugiază la Rye, Anglia, unde continuă să scrie. Colaborează la revista americană „Harper's Bazaar”. Tulburările cardiace îl deranjează tot mai des, Primește din partea suveranului englez Ordinul Meritului, cea mai înaltă distincție britanică pentru activitatea literară.
1915 - În semn de loialitate pentru patria de adopție, și ca protest împotriva politicii americane de neutralitate, scriitorul a devenit cetățean britanic.
1916 – Se stinge din viață pe 28 februarie în urma repetatelor crize cardiace și a unei infecții pulmonare, la Rye. Este înmormântat, conform dorințelor sale împreună cu ceilalți membrii ai familiei în Massachusetts, în regiunea cunoscută ca New England, din Statele Unite. (w.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu