vineri, 17 ianuarie 2020

Un film minunat...dar unde sunt loviturile?






Cele 400 de lovituri (titlu original: Les quatre cents coups) este un film francez din 1959 regizat, co-scris și co-produs de François Truffaut. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy și Claire Maurier. Este primul film de lungmetraj al lui Truffaut și face parte din primele filme care au pus bazele curentului Noul val francez (w.ro)

=======================================================================
Problema traducerii titlului original:
E clar ca traducerea incetatenita la noi nu are sens: in anii '60, spectatorii romani asteptau cu sufletul la gura sa asiste la 400 de lovituri in sensul propriu si tare al cuvantului (spargeri, omoruri, devalizari de banci, rapiri, violuri, etc.)  Dezamagire totala: in afara de subtilizarea unei masini de scris si a unei  sticele cu lapte, loviturile serioase...lipsesc.

De fapt traducerea ar fi:  a face toate prostiile posibile (imaginabile) sau, ceva mai literar, Prostie dupa prostie. Dar traditia si-a spus cuvantul: filmul lui Truffaut e cunoscut pana azi sub titlul din prima ora a difuzarii lui in Romania: Cele 400 de lovituri. Un film la fel de proaspat azi ca si acum 60 de ani!

«Faire les 400 coups» est une expression française signifiant « faire toutes les bêtises possibles ».Les Quatre Cents Coups, premier long-métrage de cinéma de François Truffaut avec comme héros un garçon de 14 ans ; il fait les 400 coups, d'où le nom du film.


===================================================
L'auteur des 400 cents coups, un malfaiteur endurci!


Antoine Doinel, Jean Pierre Léaud, François Truffaut 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu